Tasa-arvo, yhdenvertaisuus ja turvallinen tila kiinnostavat myös festivaaleja

Tasa-arvo, yhdenvertaisuus ja turvallinen tila kiinnostavat myös festivaaleja

Opiskelijat ja opettajat ovat aloittaneet uuden lukuvuoden ja monella on kesän aikana karttuneita kokemuksia ja elämyksiä festivaaleilta ja kesätapahtumista. Tasa-arvon edistämisen kysymykset ovat alkaneet kiinnostaa myös monia festivaaleja. Esimerkkiä on näyttänyt Espanjan Barcelonassa kesäkuussa 2019 järjestetty Primavera Sound, joka tasasi esiintyjien sukupuolijakauman: esiintyjistä 50 prosenttia oli naisia ja 50 miehiä. Sama suunta alkaa näkyä myös osassa kotimaisia festivaaleja. Vuonna 2018 Helsingin Sanomat kertoi, että tasa-arvo ei todellakaan toteudu Suomen festivaaleilla – parhaatkin jäävät kauaksi Primavera Soudin luvuista, kun tarkastellaan esiintyjien sukupuolijakaumaa binäärisenä asetelmana suomalaisten festivaalien esiintyjäkattauksissa.

Joensuulainen kaupunkifestivaali Popkatu on tarttunut sukupuolten välisen tasa-arvon edistämiseen: Vuoden 2019 teemana olivat naisartistit ja sanataide ja Popkadun esiintyjistä lähes 50 prosenttia oli naisoletettuja. Hyvänä vertailukohtana on Joensuussa vuosittain järjestettävä Ilovaarirock, jonka esiintyjistä tänä vuonna vain 1,8 prosenttia oli naisoletettuja. Kun esiintyjäkaartia tasa-arvoistetaan, tulee katsoa ohjelmistovalinnoista päättäviä henkilöitä tai työryhmiä, joissa ei aina tunnisteta vastuullista toimintaa tasa-arvo- ja yhdenvertaisuuspyrkimysten edistämiseksi. Popkatu-festivaalin ohjelmistosta kuluvana vuotena vastaava Susanne Riikonen kertoo, että vuoden 2019 valinnoissa pyrittiin nostamaan esille naisartistit. Tähän vaikutti myös muualla maailmassa puhututtanut tasa-arvon asia. Tänä vuonna kiinnitimme huomioon 50/50 kiintiöön, ehkä toisena vuonna on fokus jossain muussa, Riikonen kertoo.

Popkatu-festivaalia Joensuussa seuraa Ilosaarirock. Se on yksi suurimpia yhdistystaustaisia festivaaleja Suomessa. Festivaalin yhteistyökumppanina monen vuoden ajan on ollut Suomen Punainen risti (SPR). Tänä vuonna yhteistyö sai uudenlaisia muotoja, kun SPR:n kouluttama tukihenkilö aloitti Ilosaarirockissa tehtävänään auttaa seksuaalisen häirinnän uhreja ja edistää turvallisen tilan periaatteita festivaalialueella. Turvallisen tilan periaatteet ovat meillä hyvin tiedossamme ja paneudumme siihen ehdottomasti, Popkatu –festivaalin Riikonen kertoo ja toteaa, että Skandinaviassa turvallisen tilan teema on kovasti tapetilla ja kaikki vähemmistöt pyritään ottamaan huomioon myös Popkatu-festivaalilla. Joensuu tunnetaan koulutuskaupunkina. Sen väestöstä peräti neljännes on opiskelijoita. Siten on varsin luonnollista, että Karelia-ammattikorkeakoulu ja Itä-Suomen yliopisto ovat Ilosaarirockin yhteistyökumppaneita. Tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden edistäminen oppilaitoksissa, opiskelijayhteisöissä ja niiden tapahtumissa käy hyvää ja rakentavaa vuoropuhelua kaupungissa järjestettävien festivaalien ja niiden suunnittelun kanssa.

Jari Karttunen

Kirjoittaja on lehtori JAMK Ammatillisessa opettajakorkeakoulussa ja toimii siellä Tasa-arvoa ja reformia-hankkeen projektipäällikkönä

PS: Kiinnostutko turvallisen tilan periaatteista? Voit lukea lisää esimerkiksi tästä: https://helsinginyknuoret.fi/turvallinen-tila/

Popkatu-festivaalilla järjestettiin myös hevineulonnan maailmanmestaruuskilpailut. Kuvaaja: Erkko Kuskelin. Copyright Popkatu. 

Popkatu tarjosi ohjelmaa myös lapsille. Kuvaaja & Copyright Laura Hyyti.